peristeri365.gr
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παρουσίαση του Δημοτικού Ελεύθερου Πανεπιστημίου Δήμου Περιστερίου

Κοινοποίηση

Ο Δήμος Περιστερίου ικανοποιεί παλαιό εύλογο αίτημα των δημοτών του, προκειμένου να συσταθεί και να λειτουργήσει στο Δήμο Δημοτικό Ελεύθερο Πανεπιστήμιο.

Σκοπός αυτού του δημοτικού φορέα είναι από το ένα μέρος να επιβεβαιώσει το πλουσιότατο ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν του Δήμου Περιστερίου και από την άλλη να αναδείξει από κάθε άποψη την πόλη του Περιστερίου και την ευρύτερη περιοχή.

Το Δημοτικό Ελεύθερο Πανεπιστήμιο μέσα στους γενικούς και ειδικούς στόχους, περιλαμβάνει τη μόρφωση, την πληροφόρηση, την ενημέρωση, την πνευματική καλλιέργεια όλων των δημοτών.

Μέσα στα πλαίσια της δια βίου μάθησης επιθυμεί να προσφέρει σε όλους έγκαιρη και έγκυρη γνώση, η οποία συνδέεται άρρηκτα με βασικές σπουδές, με την αδιάκοπη κατάρτιση, με την καλλιέργεια και αξιοποίηση ικανοτήτων, σύμφωνα πάντοτε και με τη βασική αρχή της δια βίου μάθησης, όπως άλλωστε το απαιτούν και το επιβάλλουν οι καιροί μας.

Ο Δήμος Περιστερίου πιστεύει ότι με το υπό ίδρυση Ελεύθερο Πανεπιστήμιο ικανοποιεί πραγματικά ενδιαφέροντα των δημοτών, καλύπτει τις πνευματικές τους ανάγκες και παρέχει ουσιαστική διέξοδο στις γόνιμες ανησυχίες τους.

Εξάλλου τα θεμέλια έχουν τεθεί με τα εγκαίνια, την οργάνωση και τη λειτουργία της μεγάλης Δημοτικής Βιβλιοθήκης που διαθέτει ήδη πλούσια συλλογή βιβλίων, συγγραμμάτων και γενικότερα εντύπων ποικίλου περιεχομένου, που ενδιαφέρουν κάθε φιλαναγνώστη δημότη.

Έτσι, λοιπόν, το Δημοτικό Ελεύθερο Πανεπιστήμιο θα καταστεί ισχυρός πόλος έλξης για κάθε πολιτιστική δραστηριότητα, επιστημονική, ερευνητική και ταυτόχρονα θα βοηθήσει αποφασιστικά, ώστε να συνδεθεί η τοπική κοινωνία με κάθε ανάλογο ή αντίστοιχο φορέα, καθώς θα αναπτύσσονται και θα εξελίσσονται ποικιλότροπες διαπολιτισμικές πρωτοβουλίες και δράσεις.

Αυτές οι καινοτόμες κατά τη γνώμη μας δράσεις, που συνδέονται ευθέως με τη δια βίου παιδεία και κατάρτιση, καθώς επίσης και με τις νέες τεχνολογίες, είναι δυνατόν να υλοποιηθούν με ανακοινώσεις, διαλέξεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΕΝΑΡΞΗ

Έναρξη – Παρουσίαση του Δημοτικού Ελεύθερου Πανεπιστημίου
(Συνεδριακό – Πολιτιστικό Κέντρο του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου )

Παρασκευή 11/3/2011, ώρα 7.30μ.μ.: Η αναγκαιότητα και η ωφελιμότητα του Δημοτικού Ελεύθερου Πανεπιστημίου.

Αρχικά, ανακοινώνεται ενδεικτικά το πρώτο πρόγραμμα διαλέξεων του Δημοτικού Ελεύθερου Πανεπιστημίου (Αίθουσα Διαλέξεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης) από το Μάρτιο ως τον Ιούνιο του 2011:

– Δευτέρα 14/3/1011, ώρα 7.00 μ.μ: Διάλεξη του Ομότιμου Καθηγητή Παιδαγωγικής -Διδακτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Προέδρου του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής Αθανασίου Παπά, με θέμα: «Γονείς- Δάσκαλοι- Μαθητές».

– Δευτέρα 21/3/201, ώρα 7.00μ.μ: Διάλεξη του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης επί τιμή Παναγιώτη Νικολόπουλου, με θέμα: «Από το χειρόγραφο στο έντυπο».

– Δευτέρα 28/3/2011, ώρα 7.00μ.μ: Διάλεξη της Ομότιμης Καθηγήτριας της Βαλκανικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πρόεδρου της Ελληνικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών και Γεν. Γραμματέως της Ελληνικής Επιτροπής Σπουδών Ν.Α. Ευρώπης Μαρίας Νυσταζοπούλου, με θέμα: «Η συμβολή της γυναίκας στην οικονομία στον ύστερο μεσαίωνα».

– Δευτέρα 4/4/2011, ώρα 7.00μ.μ: Διάλεξη του Καθηγητή Ιστορίας Νεότερης Ελλάδας και Νεοελληνικού Πολιτισμού στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολου Γ. Παπαϊωάννου, με θέμα: «Σχολικές Βιβλιοθήκες στις Ελληνικές Κοινότητες της Διασποράς».

– Δευτέρα 11/4/2011,ώρα 7.00μ.μ: Διάλεξη της Eπίκουρου Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αγγελικής Σκαρβέλη- Νικολοπούλου, με θέμα: «Η παιδεία στην Τουρκοκρατία».

– Δευτέρα 9/5/2011, ώρα 7.00μ.μ: Διάλεξη του Αναπληρωτή Καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ιωάννη Σακκά, με θέμα: «Ο κόσμος της Μεσογείου».

– Δευτέρα 16/5/2011, ώρα 7.00μ.μ: Διάλεξη του Ομότιμου Καθηγητή Κλασικής Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Φάνη Κακριδή, με θέμα: «Ελληνικά νησιά: Λογοτεχνία και ζωή».

– Δευτέρα 23/5/2011, ώρα 7.00μ.μ: Διάλεξη του Ομότιμου Καθηγητή Λαογραφίας των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Αθηνών και Προέδρου της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας Μιχάλη Μερακλή, με θέμα: «Τι είναι η Λαογραφία σήμερα».

– Δευτέρα 30/5/2011, ώρα 7.00μ.μ: Διάλεξη του Ομότιμου Καθηγητή της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Xρύση Πελεκίδη, με θέμα: «Ο Περικλής και το έργο του».

– Δευτέρα 6/6/2011, ώρα 7.00μ.μ: Διάλεξη του Καθηγητή του Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόφορου Χαραλαμπάκη με θέμα: «Η νεοελληνική γλώσσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παρουσίαση της λειτουργίας του Δημοτικού Ελεύθερου Πανεπιστημίου για το ακαδημαϊκό έτος 2011 – 2012 από τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής. Μετά το τέλος των διαλέξεων ακολουθεί διάλογος.

Δηλώσεις συμμετοχής με e-mail ή στη Γραμματεία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης – Δημοτικό Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Περιστερίου, Οδός Ανδριανουπόλεως & Σκρα – Περιστέρι, τηλ.: 2105716057, 2105716069, fax: 2105716069, e-mail: info@dvivlper.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2011-2012
Το Δημοτικό Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Περιστερίου θα λειτουργεί κάθε ακαδημαϊκό έτος με δύο εξάμηνα σπουδών, το χειμερινό και το εαρινό.

Τα μαθήματα – διαλέξεις αρχίζουν τον Οκτώβριο και ολοκληρώνονται τον Ιούνιο. Το χειμερινό εξάμηνο θα διαρκεί από τον Οκτώβριο ως τον Ιανουάριο και το Εαρινό από τον Φεβρουάριο ως τον Ιούνιο.

Κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο θα έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση σπουδών, θα χωρίζεται σε δύο ή και περισσότερες θεματικές ενότητες και σε κάθε θεματική ενότητα διδάσκουν έμπειροι και έγκριτοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι. Οι θεματικές ενότητες θα αφορούν όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς του επιστητού: λογοτεχνία, ιστορία, λαογραφία, ιατρική, οικονομία, απόδημος ελληνισμός, φιλολογία, πολυπολιτισμικά θέματα, παιδαγωγικά ζητήματα, επικοινωνιολογία, κοινωνιολογία, θετικές επιστήμες, τοπική αυτοδιοίκηση, γλωσσολογία, ζητήματα περιβάλλοντος και ενέργειας, διεθνείς σχέσεις, θεολογία – θρησκειολογία, φιλοσοφία, ψυχολογία.

Α΄ Εξάμηνο: Χειμερινό, Οκτώβριος 2011 – Ιανουάριος 2012

Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Σπουδές

1η Θεματική ενότητα: Ιστορία, Κοινωνιολογία, Επικοινωνιολογία – Δημοσιογραφία, Απόδημος Ελληνισμός

2η Θεματική ενότητα: Λαογραφία, Λογοτεχνία, Γλώσσα, Παιδαγωγικά Ζητήματα

Β΄ Εξάμηνο: Εαρινό, Φεβρουάριος 2012 – Ιούνιος 2012

Θετικές Επιστήμες – Αειφόρος Ανάπτυξη – Νέες Τεχνολογίες – Περιβάλλον

1η Θεματική ενότητα: Οικονομία, Διεθνείς Σχέσεις, Νέες Τεχνολογίες, Περιβάλλον

2η Θεματική ενότητα: Ιατρική, Ψυχολογία, Ψυχοπαιδαγωγικά Θέματα, Ζητήματα – Προβληματισμοί για τη νεολαία

Μετά το τέλος των διαλέξεων ακολουθεί διάλογος. Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Δευτέρα και κάθε δεύτερη Τετάρτη και ώρες 19.00-20.30 μ.μ. Στο τέλος του εξαμήνου πραγματοποιείται Επιστημονική Ημερίδα με τα θέματα που αναφέρθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Trade tensions send top German stock index to six month low

admin

Χρύσα Μαστορογιάννη – “Χαραυγή” : Νέο τραγούδι και Video

Elliott Management buys stake in Wipro Ltd – SEC Filing

admin